Bir web sayfası sahibisiniz. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi internet sitenizde insanlara sunuyorsunuz. Hatta ürünlerinizi online olarak bir e-ticaret sitesi üzerinden satışa sunuyor olabilirsiniz. İnternet sitesi kurmak normal bir mağaza kurmak gibidir. Artık internet sitesi sahibi olmayan firma yada marka yok diyebiliriz. Fiziksel yani gerçek mağazalar ürünlerini artık aynı zamanda internette online olarak satışa sunuyor. Hatta yeni girişimler önce online satış e-ticaret olarak başlayıp gerçek mağazalar kurarak devam ediliyor. Kısacası çağın ticareti artık dijital dünyada olmazsa olmaz oldu.
Peki birçok kuruluş veya marka arasında sıyrılıp nasıl ön plana çıkabiliriz? Yaptığımız işi yapan onlarca hatta yüzlerce rakip site var. Rekabet oldukça üst düzeyde. İnternette ürün veya hizmet bulmak isteyen kullanıcılar arama motorlarını tercih ediyorlar. Türkiye’de %90 oranında Google arama motoru kullanılırken ikinci sırada Yandex yer alıyor. Arama motolarında ilk sıralarda olmak işlek bir caddede mağaza açmak gibidir.
SEO Uzmanı Nedir?
Öncelikle SEO kavramını bilmek lazım. SEO Nedir? SEO ingilizce olarak “"Search Engine Optimization" kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu 'dur. SEO, internet sitelerini arama motorlarının ve kullanıcıların seveceği şekilde optimize etmektir. Bu işlemleri en başından sonuna kadar süreci yöneten kişiye SEO Uzmanı denir. SEO uzmanı internet sitenizi arama motorlarında ilk sıralarda tutarak sitenize yoğun ziyaretçi/müşteri akışı işi sağlayan uzman kişidir. SEO süreci en başından en sonuna kadar şu şekildedir;
- İnsanların çok rahatça ve zevkle gezebileceği internet sitesi kurulumu.
- Kurulan internet sitesinin tüm tarayıcılar ve cihazlarda uyumlu çalışmasının kontrolü.
- İnternet sitesinin tasarımının yanında çok hızlı çalışmasınının sağlanması.
- Ürün veya hizmetleri karmaşık olmayacak şekilde düzenli ve anlaşılabilir bir biçimde internet sitesinde sergilenmesi.
- Ürün görsel ve açıklamalarının özgün yani kopya içerik olmadan, kaliteli görsellerler sunulması.
- Ürünlere ait içeriklerin video veya başka medyalar ile zenginleştirilmesi.
- Ürünler hakkında kullanıcılarla etkileşim yapılması ve kullanıcı isteklerine göre içeriğin düzenlenmesi. Yorum, soru-cevap şeklinde olabilir.
- Ürünler dışında blog sayfalarında ürünler hakkında makaleler hazırlayarak siteye araçtırmacı ziyaretçi/müşteri çekilmesinin sağlanması.
- Sektörünüzle ilgili başka internet sitelerinde ürün veya hizmetlerinizi anlatan makaleler hazırlayıp sitenize bağlantı kurarak sitenizin otoritesinin sağlanması.
- Rakiplerin analiz edilmesi. Ziyaretçi/Müşteri çekecek içerik stratejileri geliştirmek.
- Yeni ürün veya hizmetlerin siteye eklenmesi, güncel blog yazılarının hazırlanması.
- Sitenize yapılacak siber saldırıların önünün kesilmesi, kötü içerik üreten sahte sitelerden gelen link bağlantılarının tespiti ve reddedilmesi.
- Google Analytics ve Yandex Metrica gibi raporlama araçları ile sitedeye gelen ziyaretçilerin raporlanması.
- Google Tag Menager vb araçlar ile gelen ziyaretçilerin satışa dönüşme oranının raporlanması.
- Tüm bu işlemlerin istikrarla yürütülmesi ve kontrol edilmesi…
Yukarıdaki süreci en başından en sonuna kadar yöneten SEO uzmanının amacı sitenizi arama motorlarında ilk sıralarda göstermek ve satışlarınızı arttırmaktır. Başarılı bir SEO uzmanında şu özellikler yer almalıdır;
- Çok sayıda web programlama diline sahip olması.
- Programlama, tasarım ve web sunucusu alanında teknik konulara hakim olabilmeli.
- Disiplinli bir çalışma düzenine sahip olup çalışmaları raporlamalı.
- İçerik stratejileri geliştirecek teknikler üretmeli.
- Site üzerinden kullanıcıların eğilimlerini analiz ederek ziyaretçi veya müşterilerin isteği doğrultusunda hareket etmeli.
- Google ve diğer arama motorlarındaki teknolojik gelişmeleri takip etmeli. Güncel bilgileri takip ederek kendini gelişime sürekli açık tutmalı.
- Matematik ve dil bilgisi alanında donanımlı olması.
- Web araçlarını çok iyi kullanmalı ve raporları inceleyerek durum analizi yapmalı.
- Gerektiği takdirde internet sitesi sahiplerini yönlendirmeli veya fikir vermeli.
- Belirli periyotlarda ziyaretçi raporlarını site sahipleri ile paylaşabilmeli.
- İnternet sitesini Google veya başka arama motolarını aldatmaya (manipüle etmeye) odaklı değil, kullanıcıların beklentisini karşılayacak şekilde kurgulamalı.
- Referansı olmalı…
Kasım Üçtaş / Bilişim Teknolojileri ve Dijital Pazarlama
Bu haber 6570 defa okundu
Etiketler: