Demir çelikte yeni ihracat rotaları belirlendi: Kuzey Afrika ve Orta Doğu
Küresel demir-çelik piyasalarında hızlı bir dönüşüm yaşanıyor.

Küresel demir-çelik piyasalarında hızlı bir dönüşüm yaşanıyor.
Özellikle korumacılık önlemleri global çelik pazarını olumsuz etkiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında uygulamaya koyduğu Section 232 tarifeleri küresel çelik ticaretinde serbest ticaretten korumacılığa geçişin anahtarı oldu. Hem ABD hem de AB’nin aldığı önlemler artarak devam ediyor. Türk çelik sektörünün en önemli iki ihracat pazarında yaşanan bu gelişmeleri yakından takip ediyor. Sektörde bu durumun olumsuz etkilerini dengelemek amacıyla yeni pazarlara açılma hedefi ile rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirmiş durumda.
Fas’a 1 milyon ton çelik ihracatı hedefleniyor
Fas’ın 2030 Dünya Kupası yatırımlarının Türk müteahhitleri ve ihracatçıları için yeni fırsatlar yaratabileceğini söyleyen ÇİB Başkanı Adnan Aslan, Fas’ta düzenlenen ticaret heyeti ziyareti kapsamında Türk çelik sektörünün bu yıl ülkede 1 milyon ton ihracat hedeflediğini açıkladı. Çelik ihracatçıları da bu bölgelere odaklanarak iç pazar kayıplarını ihracatla dengelemeyi hedefliyor.
Dünya ticareti yönünü yeniden çiziyor. Artık sadece fiyat rekabeti değil, sürdürülebilirlik, tedarik güvenliği ve politik istikrar da belirleyici faktörler. Türkiye bu yeni küresel düzende hem üretim kapasitesi hem de coğrafi avantajıyla önemli bir rol oynayabilir.
Sevgiyle Kalın…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Hidrolik Pnömatik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.