Koç Kablo, 2025’te 60 milyon dolarlık ihracat hedefiyle 60 ülkeye açılıyor
Yerli kablo üreticisi Koç Kablo, yeni fabrika yatırımı ve güneş enerjisi projesiyle üretim kapasitesini yüzde 40 artırdı. Şirket, Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere 60 ülkede 60 milyon dolar tutarında ihracat yapmayı, savaş hurdalarını geri dönüştürerek ekonomiye ve çevreye katkı sunmayı planlıyor.
Üretim kapasitesi yüzde 40 arttı
Koç Kablo Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koç, 100 bin metrekarelik tesislerde alçak gerilim grubunda 1 200’ü aşkın kablo ürettiklerini belirtti. “Geçen yıl 35 bin ton olan üretimimizi bu yıl 45 bin tona çıkarıyoruz. Yeni hatlarımız sayesinde kapasite ve ihracat hacmimiz yüzde 40 büyüdü” dedi.
Hedef pazarlarda Afrika ve Ortadoğu öne çıkıyor
Şirket, mevcut müşteri portföyünü Balkanlar ve ABD’ye genişletmenin yanı sıra, Afrika ve Ortadoğu’da yeni dağıtım kanalları kurmayı hedefliyor. Koç, “2025’te 60 milyon dolarlık ihracat barajını aşmak için 50’nin üzerinde ülkeyle aktif iş geliştirme görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
Savaş hurdaları geri dönüşümle ekonomiye kazandırılacak
Koç Kablo, Suriye ve Ukrayna’nın yeniden inşa süreçlerinde ortaya çıkan metal atıkları geri dönüştürmeyi planlıyor. Tesisler, aylık 1 000 ton bakırı yeniden işleyebilecek kapasiteye sahip. Koç, “Bu proje hem çevreyi koruyacak hem de hammadde ithalatını azaltarak ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Yangına dayanıklı kablolara yoğun talep
Hastaneler, devlet binaları ve veri merkezlerinde zorunlu hale gelen yangına dayanıklı kablolar, Koç Kablo’nun ihracat sepetinde önemli yer tutuyor. Irak’taki hastane projelerinden gelen siparişlerin hacmi, şirketin bu segmentteki büyümesini hızlandırdı.
1,7 milyon dolarlık güneş enerjisi yatırımı
Enerji maliyetlerini azaltmak ve karbon ayak izini küçültmek amacıyla 1,7 milyon dolarlık güneş enerjisi santrali (GES) kuruldu. Tesis, şirketin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayarak sürdürülebilir üretim modeline geçişi güçlendirdi.
45 yıllık bir teknoloji üssü
Sadece 1 000 metrekarelik bakır işleme atölyesiyle başlayan hikâyesini anlatan Koç, “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin yerli ve milli sanayi vizyonuna uygun şekilde, yüksek teknolojiye dayalı üretimle dünya pazarlarında rekabet ediyoruz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Hidrolik Pnömatik Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.